Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 14:09 - Беларус трябва да продължи по европейския си път
Автор: vigenin Категория: Политика   
Прочетен: 1154 Коментари: 2 Гласове:
1



Не мога да не се съглася с оценката, че Беларус е един труден партньор за Европейския съюз. Няма как да не се присъединим обаче и към начина, по който Европейската комисия и Съветът подхождат към тази страна в последната годнина. На нас (Групата на Социалистите и Демократите) ни се струва, че този подход да се отваря стъпка по стъпка вратата към Беларус, обвързано със съответните решения от страна на властите в Беларус е най-добрият начин постепенно тази страна да се превърне или поне да се доближи максимално до нашата представа за една демократична страна.

Бихме искали да видим малко повече в мерките, които предприемат ЕК и Съвета, малко повече отношение към самите граждани на Беларус, защото това е начина те да бъдат спечелиени за каузата, която ние се опитваме, в диалог с беларуските власти, да наложим там. А именно демократизацията, отварянето, провеждането на свободни демократични избори, нещо, което е немислимо в днешна Европа да не може да се случи в една европейска страна.

В този смисъл са и нашите проблеми по отношение на Източното партньорство. Вие знаете, че Европейския парламент не поддържа официални отношения с парламента в Беларус, тъй като ние считаме, че депутатите на Беларус не са избрани в честни и демократични избори и този парламент не може да бъде наш официален партньор. В тази връзка и предстоящото учредяване на парламентарна асамблея на Източното партньорство се сблъсква с определени трудности, но нашият подход ще бъде такъв, че ще се опитаме заедно с Европейската комисия и Съвета да следваме една обща стратегия, така че и на парламентарно равнище ние да сме готови да направиме съответните стъпки към Беларус ако от своя страна те направят своите стъпки и изпълнят исканията, които ние имаме към тях. В този смисъл аз призовавам, така както Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета работят в единодействие, да бъдат избягвани самостоятелни действия, като тези на премиера Берлускони, които вредят на общата кауза и дават допълнителен стимул на Лукашенко. Това трябва да бъде избегнато.

вигенин.eu




Гласувай:
1



1. анонимен - polopot.blog.bg
20.12.2009 18:15
Аз лично не виждам смисъл от усилията на ЕС. За всички е ясно, че все пак ЕС трябва да има някакви граници. Това, което не се отчита е ,че Беларус ще бъде жертван. Корпоративните интереси на Германия,Франция и Италия няма да позволят де се повтори "оранжевата революция" в Украйна. Беларус ще остане в сферата на влияние на Русия. Там скоро ще се върне и Украйна.Всички виждаме какво става със "Северен и Южен поток".Наред със Газпром там са и водещи фирми от Германия,Франция,Италия и Холандия.Така , че предполагам политиката ще отстъпи място на бизнеса.
цитирай
2. meto76 - http://www. investor. bg/news...
25.06.2010 00:07
http://www.investor.bg/news/article/101714/334.html

Русия клекна пред Беларус.Плаща 220 милиона долара за транзита на газ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vigenin
Категория: Политика
Прочетен: 82987
Постинги: 30
Коментари: 52
Гласове: 95
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930