Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 10:06 - Ромите - изкупителни жертви
Автор: vigenin Категория: Политика   
Прочетен: 2887 Коментари: 6 Гласове:
1



Един от големите ни проблеми през последните години е, че не можем да реализираме адекватна интеграционна политика за ромите в България. Липсват ни и тъй необходимите търпимост и толерантност. Нямаме дългосрочно виждане за развитието на процесите и много често, както показва и конкретният случай във Варна, търсим изкупителна жертва на собствените си неудачи и неуредици.

Неприятната ситуация с ромите, които Франция ни "връща", трябва да използваме за реални обществени дебати по проблемите на интеграцията на етносите и да погледнем нещата в дълбочина. Ние сме застаряваща нация, а сред ромското население има огромен ресурс, който не успяваме да използваме. Първо и най-важно е да дадем на ромските деца адекватно образование. Решим ли този проблем, много други въпроси ще отпаднат от само себе си.

Омразата към различните - в случая към ромите, подхранват някои политически партии, участващи в управлението в момента. Та "Атака" тръгна нагоре след случаи на конфликти между българи и роми! Ако искаме да обърнем тези тенденции обаче, трябва да бъдем отговорни - първо към себе си, а не да търсим оправдание някъде другаде. И да гледаме на ромите в България не като на тежест и бреме, което трябва да търпим, а да ги приемем като равностойни и равноправни граждани. Те са реалната възможност държавата ни да си гарантира необходимата работна сила.

Не можем да очакваме мнозинството от тези хора да получат висше образование и да станат висококвалифицирана работна сила, но адекватно образование и грамотност могат да им позволят да намерят работа, за да издържат семействата си, да отглеждат деца, да им дадат образование.

Активното им включване на пазара на труда пък ще даде възможност държавата ни да си осигури така необходимата й работна сила. В кризата позабравихме този проблем, тя върна обратно тенденцията, но няма вечно да сме в криза и скоро пак ще се усети липсата на български работници.

Нетърпимостта и соченето с пръст на различния не е проблем на всички българи, но има елементи, при които това е неизбежно. Въпросът е каква е обществената реакция и ние кого виним? "Върнатите" от Франция роми, или обществената негативна оценка към таксиметровия шофьор, набедил невинни в кражба. Не е лесна за ромите тази промяна и не е без значение как сега ги посрещаме тук - в родината им.

Друг е въпросът, че правителството реагира неадекватно на решението на Франция - никаква реакция нямаше, нито контакт с френските власти, нито подготовка за посрещането на тези български граждани. Не са голям брой, слава богу, но ние показваме, че в така ситуация не успяваме като правителство, пък и като нация, да реагираме адекватно. Защото е по-лесно да търсим изкупителна жертва. Докога?




Гласувай:
2



1. анонимен - Пич, ти чел ли си внимателно това, ...
31.08.2010 10:51
Пич, ти чел ли си внимателно това, дето си го написал? И наистина ли си вярваш?
Защото едно е да го изплямпаш на някое гръмкозвучащо мероприятие, където са се събрали разни костюмарки познаващи България само на карта, друго е да се пробваш да минеш я през Столипиново, я през Факултето или Комлука. Ей така, за разнообразие само. А ако ти стиска и да се поразгледаш и поотъркаш чепици за няколко часа, там на място.
Тогава пак може да се пробваш в умозаключенията и напъните за социалната държава, скрития потенциал и дългосрочното виждане за развитието на процесите...
цитирай
2. анонимен - Анонимен, като гледам човека е н...
31.08.2010 14:53
Анонимен, като гледам човека е написал този коментар не за костюмарите, а за хората, които се вълнуват от неговата личност. Така че попътен вятър ...
цитирай
3. анонимен - Ромите, които ни "връщат
31.08.2010 15:00
Да не говорим, че май "бг ромите", които ни "връщат", част от които май не говорят и думица български. дали Г-н Вигенин е информиран за случая?
Ромите в Европа са около 10-12 млн, само луд може да смята, че можжем да ги приемем всичките и да ги интегрираме там, откъдето българите бягат...та циганите бягат също. След години образование (да не им се надяваш), да получават 500 лв заплата? Или хайде 7-800 ако имат мнооого късмет? Ами те си ги изкарват на улицата още от малки - къде с кражби, къде с просия, къде с нерегламентирана търговия, къде с проституция. Говорих с една доста образована ромка. Малко са, знам. Но и тя беше рожба на собствения си народ. Аз и обяснявам, че в непоносимостта на българи ( или др. европейски народи) към роми лежи факта, че те не учат, не искат да прогресират, не искат да участват със свои сили в развитието на държавата, че ние имаме математици, физици, химици, програмисти, и тн на световно ниво, че нашите специалисти са търсени и приемани навсякъде на работа, че имаме собствени архитекти, инженери, откриватели, че България е изградена с труда на народа си, ние не сме колониална държава и не сме крали от Африка това, с което разполагаме, напротив, нас винаги са ни крали, а тя : ами има си хора за всичко! Ние си имаме традиции, искаме да се омъжим млади (ако може за българи..!!!), да си отгледаме децата, един вид, вие си създавайте, вие сте за това, а ние ще потребяваме. !!! Никакъв глобален поглед, само за тях си. Освен това казва, че тя е българка, но освен това е и ромка, което значело, че е повече от нас... Някъде прочетох, че си имат специална дума за не-ром - гаджо, или гаджа...Ние си нямаме специална дума за небългарин, а нас изкарват расисти...
Направо не знам какво да коментирам. Никога не съм виждала циганин, който да вижда по-далече от носа си и да мисли за някой друг, освен себе си. Сега гледах по френската тв един репортаж за ромския проблем. Най-голямото малцинство в Европа били. Ами африканците, арабите, турците?
цитирай
4. анонимен - знам, че
31.08.2010 15:05
Мястото им е в Индия. И не е ксенофобия. защо да ги интегрираме, като те не обичат Европа. Помните ли вълната от индийски филми по кината преди години. Ромите пълнеха залите (тогава не бяха толкова бедни, а и на кино ходеха...). Гледаха и ги плачеха. те биха обичали родината си. Индия е изключителна страна с древна и много богата култура, защо да ги мъчим тук? Там няма да има нужда да се интегрират, те ще са си у дома... Цигани инженери не съм виждала, но индийци - има много. Лекари, хирурзи, фермери, учени, математици, шахматисти, производители на автомобили...Там ще са много добре...у дома.
цитирай
5. armorica - Вие сте в политиката - действайте!
31.08.2010 18:02
Държавата трябва да престане да отглежда циганите като домашни животинки - храниш го, лекуваш го, а то няма никакви задължения, само си папка и си играе. Така не става. Вие, господин Вигенин, сте в политиката, работете за истинското интегриране на циганите. Иначе на все повече българи ще се случва това, което преживях аз. Замолиха ме цяло семейство цигани да им попълня документите за кръводаряване, защото били неграмотни - и един през друг вадеха от джобовете си джиесеми последен модел... В скоби - аз, завършила висше образование и работеща повече от двадесет и пет години в тази държава, ползвам мобилен апарат втора или трета употреба.
Трябва ли да се стига до такова положение в цялата държава - грамотни и работещи да слугуват на неграмотни и неработещи?! Правителството - не само сегашното - трябва да реагира с работеща политика. На принципа "со кротце, со благо и со малце кютек", тоест действени принудителни мерки за образоване и създаване на трудови навици. Иначе българите ще се превърнат в роби на циганите.
цитирай
6. panazea - Ти си жалък провокатор !
08.09.2010 12:37
:((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vigenin
Категория: Политика
Прочетен: 82984
Постинги: 30
Коментари: 52
Гласове: 95
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930